Üdvözöllek az oldalamon, örülök, hogy benéztél!Az oldal célja, hogy összegyűjtse Neked a hétköznapi, a különleges, az exkluzív az olcsó recepteket, a salátákat, a leveseket, a sütiket és a főételeket!Egyszóval legyen minden egy helyen, hogy ne kelljen órákig botorkálni az interneten, ha keresel egy receptet.Remélem Te is megtalálod a kedvedre való recepteket.Az oldalon természetesen minden recept ingyenes.De természetesen ha fizetni akarsz a receptekért, akkor nyugodtan zárd be ezt az oldalt és vegyél egy szakácskönyvet!

2008. december 17., szerda

Lasagne recept

Lasagne recept:




Hozzávalók:

2 hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
300 g ízesített sertés vagdalt
1 babérlevél
750 g paradicsom
125 ml marhahúsleves
1 ek sűrített paradicsom
fél ek bazsalikom

Tabasco-szósz
20 g vaj
12 lasagne lap
175 g sajt

besamel mártáshoz:

15 g vaj
15 g búzaliszt
300 ml tej

bors
reszelt szerecsendió


Lasagne elkészítése:

A bolognai mártáshoz a hagymát és a fokhagymát felkockázzuk.Az olajat felforrósítjuk, ebben a húst átsütjük.A hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet hozzáadjuk, a hagymát üvegesre pároljuk.A paradicsomot megmossuk, tetejét keresztbe bevágjuk,forrásban lévő vízba mártjuk, hideg vízzel hirtelen lehűtjük, héját lehúzzuk, a szárvégeket eltávolítjuk éls a húsát felkockázzuk.A húslevessel, a sűrített paradicsommal, a bazsalikommal együtt a vagdalthoz adjuk és 5 percig gyöngyözve főzzük.Közben sóval és Tabasco szósszal ízesítjük.
A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk, ebben a lisztet keverés közben világos sárgára pirítjuk, a tejet apránként hozzáöntjük és habvrővel átkeverjük.A mártást felfőzzük, 5 percig gyöngyözve főzzük, közben néha átkeverjük.Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.Szögletes tűzálló tálat vajjal kikenünk, aljára kevés bolognai mártást teszünk, erre lasagna lapokat fektetünk, majd megint bolognai mártást teszünk rá és a besamel mártással lefedjük.Ezt 3-4 rétegig folytatjuk.Az utolsó réteget besamel mártással zárjuk.A tetejére sajtot reszelünk.
Kb 40 perc sütés után vegyük le az edény fedelét, hogy a sajt szépoen megpiruljon.

Gyumolcssalata recept

Gyümölcssaláta recept:



Hozzávalók:

750 g gyümölcs pl: eper, banán, kivi, nektarin, narancs, cukordinnye, szőlő
40 g cukor
2 ek citromlé
néhány szem dió


Gyümölcssaláta elkészítése:

A gyümölcsöket meghámozzuk és felaprítjuk.A gyümölcsöket a cukorral és a citromlével óvatosan elvegyítjük, desszertányérokra tálaljuk, a diót megvagdaljuk és rászórjuk.Tálalásig hideg helyen kell tálalni.


Tipp: Ne hagyjuk sokáig állni, mert némelyik gyümölcs megbarnulhat és megpuhulhat.

Bajai halaszle recept

Bajai halászlé recept




Hozzávalók :

1 kg ponty
15 dkg hagyma
5 dkg házipaprika
2 dkg só
10 dkg paradicsom
5 dkg zöldpaprika
2-3 cseresznyepaprika
4 adag gyufatészta


Elkészítés:

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.

Kovaszos uborka recept

Kovászos uborka recept:




Hozzávalók: (5kg-os üveghez)

3 kg uborka
marék kapor
néhány gerezd fokhagyma
csombor
friss torma

víz
zsemle


Kovászos uborka elkészítése:

Az üveg aljára tegyük a kaprot, a fokhagymát, a tormát és a csombort.Ezután töltsük meg az üveget az uborkával, tegyünk rá másfél ek sót, majd engedjük fel meleg vízzel az üveget.A tetejére helyezzük el a zsemléket.Takarjuk le az üveg száját alufóliával és mehet az erkélyre.Ha nagyon meleg van tegyük árnyékba az ubit.Néhány nap alatt elkészül.3-4 nap után kóstoljuk meg és döntsünk, hogy marad-e még az erkélyen vagy irány a hűtő.

Marvanysajtos metelt recept

Márványsajtos metélt recept:





Hozzávalók:

50 dkg kopás-rozsos szélesmetélt

2 ek olaj
5 dl tej
20 dkg márványsajt
2dl tejszín
2 púpozott ek liszt
őrölt bors


Márványsajtos metélt elkészítése:

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és összekeverjük az olajjal.Közben a tejet felforraljuk, a márványsajtot lereszeljük és a tejbe szórjuk és kevergetve kb 5 percig főzzük.Amikor a sajt majdnem teljesen elolvadt a tejben, a tejszínnel simára kevert liszttel besűrítjük.A mártást megborsozzuk és tálaláskor a tésztára öntjük.


Tipp: 2 dkg vajon megfuttatott 2 gerezd zúzott fokhagymát is keverhetünk a már kész mártásba.

Juhsajtos sonkatekercs

Juhsajtos sonkatekercs:




Hozzávalók:

25 dkg juhsajt
3 ek olívaolaj
1 húsos zöldpaprika
3 csemegeuborka

bors
8 hajszálvékony szelet sonka


Juhsajtos sonkatekercs elkészítése:

Juhsajtot villával összetörjük és beledolgozzuk az olivaolajat.A paprikát és a csemegeuborkát apró kockákra vágjuk, a sajthoz adjuk, majd megsózzuk és megborsozzuk.A sonkaszeleteket kiterítjük, a sajtos krémmel megtöltjük, feltekerjük.


Tipp: Salátalevelekkel díszítve tálaljuk.

Gorog salata recept

Görög saláta recept:



Hozzávalók:

paradicsom
kígyó uborka
lila hagyma
pár szem olajbogyó
feta sajt
oliva olaj
oregánó

borecet

Nem írok mennyiségeket, mindenki annyit tegyen az egyes hozzávalókból amennyi jólesik, elrontani úgysem lehet!


Görög saláta elkészítése:

Az uborkát vágjuk nagyobb darabokra, a paradicsomot is vágjuk nagyobb kockákra és a hagymát pedig szeleteljük fel.Ezután ezt finoman forgassuk össze, tegyünk rá borecetet, olivaolajat és szórjuk meg oregánóval.Ezután tegyük rá az olajbogyókat és a feta darabokat.Hinsünk rá még kevés oregánót és kész is a pazar görög saláta.


Tipp: A görög salátát mindig tálalás előtt szabad csak elkészíteni, különben szottyadt lesz!A görög salátának nem tesz jót ha az "ízeket hagyjuk összeérni".

Zoldsegleves recept

Zöldségleves recept:



Hozzávalók:

3 hagyma
2 gerezd fokhagyma
50 ml étolaj
2 csomó leveszöldség
200 g fehér fejes káposzta
3 l víz
1 ek só
2 babérlevél
1 tk bors
1 csomó petrezselyem
2 szál lestyán
reszelt szerecsendió

Zöldségleves elkészítése:

A hagymát és a fokhagymát letisztítjuk és apró kockára vágjuk, majd forró olajban átpároljuk és kicsit lepirítjuk őket.A leveszöldséget és a káposztát letisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, kicsit együtt pároljuk, a vizet hozzáöntjük.A sót, a babérlevelet és a borsot hozzáadjuk és az egészet lefedve 1 órán át gyöngyözve főzzük.A petrezselymet és a lestyánt megmossuk, megvagdaljuk és hozzáadjuk, majd néhány percet állni hagyjuk.A levest szerecsendióval fűszerezzük, majd átszűrjük.
Tipp: A levest adagonként lefagyaszthatjuk ha sokat főzünk egyszerre.

Teli csemege recept

Téli csemege recept:




Hozzávalók:

20 dkg aszalt szilva
16 dkg darált dió
3 tojás
0,5 dl tej
6 dkg cukor
csipetnyi őrölt fahéj
6 dkg liszt
6 dkg zsemlemorzsa
olaj

Téli csemege elkészítése:

Az aszalt szilvákat annyi vízben, amennyi ellepi megpároljuk.Lehűtjük és a magját az egyik végén kinyomjuk.A tejet felforraljuk és a darált dióra öntjük.A leforrázott diót össszedolgozzuk egy tojással, cukorral és az őröl fahéjjal fűszerezzük.A krémet nyomózsákba tesszük és megtöltjük vele a szilvákat.A töltött szilvaszemeket lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatjuk, majd forró olajban pirosra sütjük őket.

Tipp: Hidegen és melegen tálalva is isteni!

2008. december 16., kedd

Befozes - szilvakompot recept

Befőzés - Szilvakompót recept





Hozzávalók:

500 g szilva
125 ml víz
50 g cukor
1 rúd fahéj
3 szegfűszeg
kevés cukor, ha az ízlésed úgy kívánja


Szilvakompót elkészítése:

A szilvát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk.A vizet a cukorral edényben felforraljuk., a felezett szilvát, fahéjat és szegfűszeget beletesszük, újra forrásba hozzuk és lefedve kb nyolc perc alatt puhára főzzük.A fahéjat és a szegfűszeget kivesszük és a kompótot hűlni hagyjuk.Cukorral még ízesíthetjük.


Tipp: Tejbegríz mellé kiválóan illik!

Tarka zoldsegfelfujt (vegetáriánus recept)

Tarka zöldségfelfújt recept




Hozzávalók:

500 g héjában főtt krumpli
1 piros és 1 zöld kaliforniai paprika
150 g csemegekukorica
200 g gomba
1 szál póréhagyma

bors
250 ml tejszín
4 tojás
1 ek bazsalikom
75 dkg reszelt sajt
3 ek metélőhagyma


Tarka zöldségfelfújt elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük és a paprikát feldaraboljuk.A kukoricát lecsöpögtetjük ha konzerv és a gombát megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk.Ezután a póréhagymát is felszeleteljük. A hozzávalókat megfűszerezzük sóval és borssal, összevegyítjük őket, majd tűzálló tálba fektetjük.A tejszínt a tojással és a bazsalikommal, sóval, borssal elkeverjük, majd belevegyítjük a sajtot is.Végül ezt az öntetet a zöldségekre öntjük és már tehetjük is a sütőbe. A sütőt nem szükséges előmelegíteni.

Tipp: Ha a sütési idő felénél alufóliával letakarjuk a felfújtat, nem barnul meg a teteje.

2008. december 13., szombat

Lazac pikans tejszines martassal

Lazac pikáns tejszínes mártással:

A lazac Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál és folyórendszereiben a Viscayai-öböltől Oroszország sarkvidéki részéig előfordul.




Hozzávalók:

4 szelet lazacfilé
8 mogyoróhagyma
sárgarépa
2 uborka
őrölt bors


A mártáshoz:

5 apróra vágott gyöngyhagyma
5 cl száraz fehérbor
5 cl víz
5 evőkanál borecet
1 evőkanál tejszín
12,5 dkg vaj


A lazac elkészítése:

A répákat és az uborkát meghámozzuk, majd gyufaszál vastagságúra vágjuk. A lazacot sóval, borssal meghintjük, és gőzben megpároljuk. Egy másik edényben gőzben megpároljuk a mogyoróhagymát és a zöldségeket. A mártáshoz a gyöngyhagymát a borral, a vízzel és az ecettel addig főzzük, míg 3-4 evőkanál folyadék marad. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejszínt. Apránként hozzáadjuk a vajat, és villával sűrű krémmé habosítjuk. Sóval és borssal ízesítjük, ezzel leöntjük a lazacot, és a zöldséggel körítjük.


Tipp: Ezt az ünnepi fogást gazdagíthatjuk gőzben párolt burgonyával, megszórhatjuk paradicsomkockákkal és apróra vágott bazsalikommal.

Forrás: www.fakanal.hu

Francia hagymaleves recept

Francia hagymaleves recept:

A francia konyha méltán híres remek ízeiről.A francia konyha egyik ékköve a valódi francia hagymaleves, melyet frissen sült rozscipóban tálalnak.




Hozzávalók:

60 dkg vöröshagyma
1liter leveskockából készített leves
50 g vaj
20 dkg reszelt sajt
2 evőkanál liszt
2 tojás


A francia hagymaleves elkészítése:

Megolvasztjuk a vajat majd beletesszük a vékonyra szeletelt vöröshagymat és fél órán keresztül lassú tűzön dinszteljük, néha megkeverjük.Rászórjuk a lisztet, egy kicsit megpirítjuk, majd hozzá öntjük az előre elkészített kockalevest, felforraljuk és további 20 percig lassú tűzön főzzük. A hagyma felét kiszedjük és összekeverjük a 2 tojás sárgájával, majd lassú tűzön, fokozatosan hozzáadva belekeverjük a levesbe. Sütőbe való kis tálkákba szétmerjük, fokhagymás pirított kenyeret helyezünk a tálkák tetejére, majd megszórjuk reszelt sajttal. 240 fokon addig sütjük, amíg a reszelt sajt meg nem pirul a tetején.

Tipp:A sajtot akár ki is hagyhatjuk, de az igazi francia recept így hangzik.

Racponyt recept

Rácponty recept:

A rácponty tipikus magyar étel, a külföldiek körében igen közkedvelt.Van, ahol nincs karácsony rácponty nélkül, van ahol a töltött káposzta, de van, ahol a pulyka kötelező.





Hozzávalók:

1kg ponty
50 dkg főtt burgonya
12 dkg szalonna
5 dkg zsír vagy olaj
10 dkg vöröshagyma
1 evőkanálnyi édes pirospaprika
2 dl tejföl
néhány szelet paradicsom és zöldpaprika

3 dkg vaj


Rácponty elkészítése:

A pontyot jól megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk vagy hosszában kettévágjuk. A darabokat bevagdaljuk és a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket teszünk és besózzuk. Kivajazott, tűzálló tálba rakunk egy sor karikára vágott főtt burgonyát. Erre fektetjük a pontyot. Serpenyőben 5 dkg zsíron (olaj) megpirítunk 10 dkg vöröshagymát, elkeverjük egy fél evőkamilnyi édes pirospaprikával, feleresztjük egy dl vízzel és jó sűrűre beforraljuk. Aztán elkeverjük néhány szeletre vágott paradicsommal, zöldpaprikával és megizesítjük sóval. Ezt azután az enyhén sózott halra öntjük, ezenkívül még tejföllel is megöntözzük. Forró sütőben 35-40 percig jól megpiritjuk.
Ügyeljünk ara, hogy a hal meg ne égjen, ezért hagyjuk jól megrotyogni és azután pirítsuk meg egy kissé. Ha izlésünknek megfelel, úgy a hagymát és apró kockákra vágott szalonnadarabokat kiolvasztott zsirjában piritsuk meg, igy sokkal jellegzetesebb íze lesz.

Tipp: A tejfölt még ízlés szerint sajttal is megszórhatjuk.

Gyros recept

Gyros recept:

A gyros egy forgatásos eljárással készített görög húsétel, mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik.Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.




Hozzávalók:

500 g sertés szűzpecsenye
400g hagyma
8 ek étolaj

bors
1 ek paprika
morzsolt oregánó


Gyros recept elkészítése:

A húst vékony csíkokra vágkuk.A hagymát letisztítjuk félbe-, majd csíkokra vagy karikákra vágjuk.Az olajat sóval, borssal, pirospaprikával elkeverjük, majd beleforgatjuk a húst és a hagymakarikákat.Ebben a pácban a húst és a hagymát 12 órán át marinírozzuk, közben egyszer megforgatjuk.A húst és a hagymát másnap kivesszük a marinádból és serpenyőben megsütjük.


Tipp: Tzatzikivel tálalva legfinomabb!Ez egy isteni Dr. Oetker recept!

2008. december 10., szerda

Forralt bor recept

Forralt bor recept

Már az ókorban is tudták, hogy bor nélkül a világ szürke és unalmasabb: bor kell a szerelmhez és a szerelmi csalódás elviseléséhez, a baráti beszélgetésekhez, bor mellett döntöttek háborúról és békéről, és bort ittak tiszteletre méltó őseink akkor is, ha semmi különös okuk nem volt rá.




Hozzávalók:

1 l vörösbor
5 dl víz
10 dkg cukor
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg

Forralt bor készítése:

A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! itomkarikákat is tehetünk további ízesítés céljából.

Tipp: Citromkarikákat is tehetünk a forralt borba további ízesítés céljából.