Üdvözöllek az oldalamon, örülök, hogy benéztél!Az oldal célja, hogy összegyűjtse Neked a hétköznapi, a különleges, az exkluzív az olcsó recepteket, a salátákat, a leveseket, a sütiket és a főételeket!Egyszóval legyen minden egy helyen, hogy ne kelljen órákig botorkálni az interneten, ha keresel egy receptet.Remélem Te is megtalálod a kedvedre való recepteket.Az oldalon természetesen minden recept ingyenes.De természetesen ha fizetni akarsz a receptekért, akkor nyugodtan zárd be ezt az oldalt és vegyél egy szakácskönyvet!

2008. november 29., szombat

Tiramisu recept

Tiramisu recept

Eredeti olasz desszert, mely babapiskótából, feketekávéból és mascarpone-ból készül.A tiramisu ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált.



Hozzávalók:

4 nagyon friss tojás,
3 cs.vaníliás cukor,
3 ek.k.cukor,
50 dkg mascarpone (natúr tjszínes krémsajt),
1-2 evőkanál martini vagy konyak,
kb.40 db babapiskóta,
a piskóta áztatásához:3 dl erős feketekávé,
7-8 evőkanál kristálycukor,egy kupica konyak.
a tetejére:2-3 ek.cukrozatlan kakaópor.

A tiramisu elkészítése:

A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk.Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű.A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk,majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük.A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük.A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk,majd amikor megszívta magát,kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk.A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk.A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaóport szitálunk rá.
Hűtőszekrényben kb.fél órá át állni hagyjuk.

Tipp:Magában is tálalhatjuk,de adhatunk mellé vaníliasodót vagy gyümölcssalátát is.
A rumot rumaromával is helyettesíthetjük.

2008. november 26., szerda

Guacamole recept

Guacamole recept

A guacamole a mexikói konyha egyik leghíresebb étele. Továbbá nagyon egészséges, hiszen az avokádó tele van vitaminokkal és hasznos zsírral. Elkészítése gyors és egyszerű, de sajnos csakis frissen fogyasztható, mert bebarnul.


Hozzávalók:
2 puha avokádó (érett)
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
1 zöldcitrom (lime)
1 dl tejszín

frissen őrölt bors

Ha igazán ízletes nassolnivalót szeretnénk mártogassuk tortillachips-el és kortyolgassunk hozzá Coronita sört.

Elkészítés:

Az avokádót kettévágom, kiszedem a magját és egy kanállal kikanalazom a húsát. Beteszem egy tálba, villával kicsit összetöröm és meglocsolom a lime levével. A hagymát felaprítom, a fokhagymát pépesre reszelem, a kimagozott chilipaprikát pedig vékony forgácsokra aprítom és hozzáadom az avokádóhoz. Ráöntöm a tejszínt, és botmixerrel pépesre keverem a világoszöld színével ártatlannak tűnő, de a chilipaprika miatt izmos kencét. Amikor kész, megsózom, borsozom és tálkába kanalazom.

Tipp: Ha van otthon, jót tesz neki egy marék aprított petrezselyem zöldje.

Tzatziki recept

Tzatziki recept

A tzatziki uborkából készült sűrű joghurtos saláta, ami előételként és húsfélékhez is kiváló.A görögök egyik nemzeti étele.


Hozzávalók:

ízlés szerint friss citrom leve

ízlés szerint fehérbors

ízlés szerint só

2 közepes méretű kígyóuborka

4 dl natúr joghurt

ízlés szerint fokhagyma (én 7-8 gerezdet szoktam, így igazán pikáns lesz)

2 ek olivaolaj

Elkészítés:

Az uborkát lereszeljük, vagy vékony csíkokra gyaluljuk, megsózzuk, majd állni hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen, utána jól kinyomkodjuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk az uborkához az áttört fokhagymát, a joghurtot, egy kis fehérborsot, ízlés szerint citrom levet és az olivaolajat, majd jól összekeverjük.

Tipp: Gyros mellé nélkülözhetetlen. Jól összeérnek az ízek ha egy éjszakát áll a hűtőben.

Csokis muffin

Csokis muffin

A muffin egy süteményfajta, melynek két fő változata az angol és az amerikai muffin.
Magyarországon is egyre népszerűbbek az amerikai, francia és német családok körében méltán kedvelt muffinok. Ezek a formában kisült apró sütemények rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők



Hozzávalók:

15 dkg étcsoki (jó minőségű)

10 dkg vaj

10 dkg cukor

1 cs. vaníliás cukor

1 evőkanál kakaó

3 egész tojás

10 dkg rétesliszt

1 teáskanál sütőpor

2 evőkanál méz.

A muffin elkészítése:


Ügyesen szép sorban összekevergetni mindent , 190 °C-on kb. 20 percig sütni, illetve míg a teteje barnulni nem kezd.



Tipp : Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval, illetve sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel.

Gofri recept

Gofri recept



Hozzávalók:


40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás
12 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
csipet só
1/2 liter tej
reszelt citromhéj

Elkészítés:

A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a citrom héját. Jól összekeverjük. A tojások fehérjét keményre verjük, és beleforgatjuk a masszába. Azonnal süthetjük a gofrisütőben, kb. 4 perc alatt megsül. Csokipudingal, lekvárral nagyon finom.

Tipp: Rakhatsz a tésztába durvára reszelt almát (de mértékkel, mert vizet ereszt), vagy mazsolát is. Minél több cukrot teszünk a tésztába, annál sötétebb lesz a gofri.

Bruschetta recept

Bruschetta recept

A bruschetta közép-Olaszországból származó étel, amit már a XV. században is fogyasztottak. Pirított kenyérszeletet jelent, amit alapesetben fokhagymával dörzsölnek be, extra szűz olívaolajjal locsolnak meg, majd sóznak és borsoznak.

Hozzávalók:

1 db bagett

6-8 koktélparadicsom

2 szelet bacon

12,5 dkg mozarellagolyó

1 kisebb fej lilahagyma

bors

olívaolaj

balzsamecet

bazsalikomlevél

Bruschetta elkészítése:

Felvágjuk a bagettet és sütőben vagy kenyérpirítóban megpirítjuk. A baconszeleteket kevés olívaolajon ropogósra sütjük. A mozzarellát lecsepegtetjük és felszeleteljük. A koktélparadicsomokat megmossuk és félbevágjuk. A hagymát felcsíkozzuk. A fél bagetteket megkenjük kevés olívaolajjal, ráhalmozzuk a bacont, a paradicsomokat, a mozzarellát és a hagymát, megszórjuk sóval és borssal, csepegtetünk rá olívaolajat és balzsamecetet, végül bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

Tipp: Vacsoraként és előételként is fogyasztható. Elkészítése rendkívül egyszerű, mégis különleges.

Bolognai spagetti recept

Bolognai spagetti recept

Emilia és Romagna között a térképen nem látható pontos határvonal, s Bologna, a tartomány főváros kifejezetten ragaszkodik hozzá, hogy sem ide, sem oda nem tartozik. Egyszerűen Bologna. Az olaszoknak a pizza után a második leghíresebb ételük a „bolognai spagetti”, de ez a név Bolognában és Emilia Romagnában őszinte felháborodást kelt. Arrafelé az járja, hogy óvakodni kell az olyan vendéglőstől, aki „bolognai spagettit” kínál, mert vagy nem ért az olasz konyhához, vagy kizárólag a turisták pénztárcája érdekli. A bolognai húsmártást ugyanis főként tagliatellével, azaz házi készítésű tojásos szélesmetélttel fogyasztják.

Hozzávalók:

darált hús (csirke, pulyka, sertés, amelyik szimpatikus) (nagyjából fejenként 10 dkg)
sűrített paradicsom
hagyma (2 kisebb fej)
olaj
piros paprika, darált paprika
só, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, oregano
tészta (nagyjából fejenként 10 dkg)
reszelt sajt (az olaszok parmezánt használnak)

Bolognai spagetti elkészítése:

Az olajat felhevítem, beleteszem az apróra vágott hagymát és megdinsztelem. Rászórok kevés piros paprikát, majd belerakom a darált húst. Az egészet megpárolom egy kicsit. Ezután beleteszem a sűrített paradicsomot. Amennyiben van otthon házilag készített paradicsomlé, abból öntök bele 3-4 dl-t, ha nincs, akkor egy nagyobb doboz sűrített paradicsomot összekeverek langyos vízzel, és azt adom hozzá. Teszek bele egy teáskanál darált paprikát is, megsózom. Kis lángon főzöm kb. 15 percig, néha megkeverem. Közben megfőzöm a tésztát. Amikor a hús már majdnem kész, belerakom a fűszereket és még főzöm 5 percig. Leszűröm a tésztát, és friaaen tálalom az ínycsiklandó bolognai spagettit.Mindenki ízlés szerint szórja meg reszelt sajttal.

Tipp: Spagetttitészta helyett pennét is használhatunk.

Mezeskalacs recept

Mézeskalács recept

Őseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetően még az Etelközből hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerűségre tett szert. Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep bensőséges hangulatát emeli a friss, illatos mézes sütemény, amit akár a karácsonyfa díszítésére is fel lehet használni.


Hozzávalók:

1 kg liszt
20 dkg méz
25 dkg cukor
3 tojás
1 csomag sütőpor
3 dkg margarin
2 dl tej
2 dkg szalakáli
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
ízlés szerint további mézeskalácsfűszer, pl.: szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.

Mézeslakács elkészítése:

Melegítse fel 1 dl vízzel a cukrot és a mézet, keverje addig míg a cukor elolvad. A tűzről levéve is kevergesse meg többször. Keverje hozzá a liszthez a sütőport és a fűszereket majd a kihűlt cukor-méz szirupot morzsolja el vele. Ezután adja hozzá a margarint, a 3 tojás sárgáját és végül pedig a tejben megfuttatott szalakálit. Gyúrja össze alaposan és pihentesse lefedve egy éjszakán át. Sütés előtt lisztezett gyúródeszkán nyújtsa kb. fél centi vastagra, majd szaggassa ki a formákat. Tegye a süteményeket kivajazott-lisztezett tepsibe, és előmelegített, forró (200C fokos) sütőben süsse 10-12 percig. Ha kihűlt, 1 tojásfehérjéből vert kemény habhoz adjon hozzá 25 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, és ezzel a mázzal kenje meg a sütemények tetejét.

Tipp: A puha mézeskalács titka, hogy fogyasztás előtt legalább tíz napig légmentes dobozban tároljuk.

Steak recept

Steak recept

A steak gyorsan megsütött szép darab hús, eredetileg csak marha, manapság már disznó, bárárny egyéb hús esetleg hal.


Hozzávalók:

60 dkg hús pl: bélszín

étolaj

steak fűszer

só, bors

fokhagyma

mustár

Steak elkészítése:

4-5 nap pácolás után vegyük ki az olajból, csepegtessük le. A sütőt melegítsük elő 250 fokra. Egy serpenyőbe öntsünk kevés olajat, forrósítsuk fel. Tegyük bele a húst, sózzuk meg, majd süssük minden oldalát gyorsan pirosra. A lényeg, hogy kéreg süljön a húsra, ami megakadályozza a húsnedvek kiszivárgását. Ezután tegyük a húst egy tepsibe, toljuk a sütőbe. Nagyságtól és a sütés kívánt mértékétől függően süssük 3-4 percig, így angolos lesz a hús, 5-6 perc alatt viszont teljesen átsül. Ezenkívül ízlés szerint fűszerezhetjük a húst fokhagymával, mustárral is, de vigyázzunk, hogy ezek ne égjenek meg az elősütéskor.

Tipp: Steaket csak öntöttvas serpenyőben süssünk, mert ezek alja egyenletesen veszi fel és adja le a hőt. Minden steak-et mindkét oldalán rövid ideig nagy lángon pirítsunk meg, mert így a hús felületén rögtön kicsapódik a fehérje és ízletes bevonatot képez. Grillen is megsüthetjük.

Pizza alaprecept

Pizza alaprecept

A pizza egy olasz eredetű étel, mára már az egész világon elterjedt. Alapja egy lapos kenyérféle,ez a pizzatészta, melyet paradicsomszósszal borítanak. Az alapra különböző feltéteket tehetünk pl: gombát, sonkát, szalámit, kukoricát, kagylót, tonhalat stb.

Hozzávalók:


3 csésze (1 csésze 250 ml) sima liszt
1 csésze langyos víz
3 ek. olaj
1 tk. balzsamecet/ borecet, fűszeres ecet, vagy sima is jó:)
1,5 - 2 tk. só
1 tk. cukor
1 tk. porélesztő

Elkészítés:


A hozzávalókat alaposan kidolgozzuk, 1 órát kelesztjük, majd gáztepsi méretű korongra nyújtjuk/ kézzel kihúzzuk úgy, hogy középen vékonyabb, a szélén kicsit vastagabb legyen (egyrészt autentikusabb, másrészt jobban is sül így: a közepén sem marad nyers a tészta a nedves feltét alatt).
A feltéttel együtt tesszük forró sütőbe. Elég gyorsan sül, nem szabad kiszárítani!
Ez az adag négy személyre elegendő, de ketten is meg lehet enni:) Természetesen lehet adagonként is sütni.

Tipp: Ugyanebből a tésztából pizzakrémes csavart masnikat, csigát vagy baguette-et is lehet készíteni, a tésztát pedig ízlés szerint lehet fűszerekkel különlegesebbé tenni.
Ha van otthon sör vagy fehérbor, néhány evőkanálnyi (vagy akár 1 dl) vizet helyettesítsünk vele, még sokkal könnyebb és finomabb is lesz a tészta! Ilyenkor, ha száraz bort használunk, nem kell a tésztába ecet.

Krumplis pogacsa recept

Krumplis pogácsa recept

A pogácsa egy kerek sós aprósütemény, melyenek számtalan változata ismert.Pl: túrós,satos, burgonyás, tepertős.

Hozzávalók:

25 dkg főtt krumpli

3 tojássárgája

1 Rama kocka

50 dkg liszt

2-3 dkg élesztő

cukor

tej

A pogácsa elkészítése:

A krumplit kockára vágjuk, majd sós vízben megfőzzük.Ha puhára főtt, akkor egy nagyobb tálban összetörjük. Az élesztőt kevés tejben, cukorral felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A tésztát ezután kelesztem, majd kb. 2 ujjnyira nyújtom ki. A pogácsák tetejét a sütés előtt megkenem vmilyen zsiradékkal, majd megszórom sajttal.

Tipp: Sajt helyett szezámmagot is szórhatunk a pogik tetejére.

Spagetti carbonara recept

Spagetti carbonara recept

Az alla Carbonara jelentése "szénbányász módra" (vagy a szénbányász felesége). A monda szerint ez az étel azért volt népszerű a bányászok körében, mert a kevés hozzávaló egyszerűen szállítható, illetve a tojás munkába menet elcsenhető egy-egy tyúkólból. Amikor megjött az étvágyuk, a bányászok egy egyszerű erdei tábortűz segítségével laktató étket készíthettek. A bőséges borshasználat a bányászok ruhájáról elkerülhetetlenül lepotyogó szénpor modern kori hasonlata.



Hozzávalók:

0,5 kg spagettitészta

20 dkg bacon (cskokra vágva)

3 tojás

1 tojássárgája

főzőtejszín, annyi amennyi a tésztát ellepi

bors

bazsalikom

10 dkg reszelt sajt

étolaj

A spagetti carbonara elkészítése:

Forraljunk vizet a tészta lkifőzéséhez, amibe kevés sót és néhány csepp olajat teszünk. A tésztát főzzük roppanósra. Az étolajat serpenyőben forrósítsuk fel, majd dobjuk bele a szalonnacsíkokat és pirítsuk meg. Ha a bacon megpirult, öntsük hozzá a tejszínt, majd tegyük félre a serpenyőt. A tésztát szűrjük le, majd öntsük egy másik serpenyőbe egy kevés zsiradékkal. Ezután öntsük rá a tojásokat, a sajt felét és a szalonnát. Végül adjunk hozzá bazasalikomot és borsot. A maradék sajot egy külön tálban tegyük az asztalra.

Tipp: Szalonna helyett sonkát is használhatunk, de az már nem az eredeti sapgetti carbonara.

Fogyokuras toltott cukkini recept

Fogyókúrás töltött cukkini recept

Kalóriatartalma igen alacsony, mégis rendkívül sokoldalú hozzávaló. Levesek, saláták, köretek kiváló alapanyaga. Grillpartik közkedvelt résztveveője.





Hozzávalók:

4 cukkini

1 fej vöröshagyma

175 g zsemlemorzsa

1 tojás

2 vaj vagy margarin

2 ek reszelt sajt

zsiradék a tál kikenéséhez

fél csokor petrezselyem

1 tk olasz fűszerkeverék



bors



A töltött cukkini elkészítése:

A cukkinit megmossuk, majd hosszában kettévégjuk. Ezután kikaparjuk a belsejét, úgy, hogy mindössze 5 mm vastag héj maradjon. A kivájt cukkinibelsőt félretesszük. Kivajazott hőálló tálba helyezzük a cukkiniket, a kivájt felükkel lefelé fordítva, majd 10 percre a sütőbe helyezzük. A hagymát, a petrezselymet és a cukkinibelsőt felaprítjuk, majd serpenyőben vajon megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és levesszük a tűzről. A tojást elkeverjük és a serpenyőbe öntjük. Kivesszük a sütőből a cukkiniket és megsózzuk, megborsozzuk, majd megtöltjük őket a serpenyőben lévő masszával megszórjuk sajttal. Ezután 5 percre visszatesszük a sütőbe.



Tipp: A cukkini olcsó és kiváló vegetáriánus fogás.

Hortobagyi palacsinta

Hortobágyi húsos palacsinta recept

Előételként és főételként is fogyasztható.Igazi Hungaricum!!!


Hozzávalók:

Palacsintához:

20 dkg liszt
2 db tojás
5 dl tej (lehet felerészben szódavíz is)

palacsintasütő kikenéséhez kevés olaj

Töltelékhez:


40 dkg csirke-, vagy sertéspörkölt
3 dl tejföl
1 evőkanál liszt (étkezési keményítő is lehet)

A hortobágyi húsos palacsinta elkészítése:

A palacsintatésztát csomómentesre kikeverjük, majd állni haggyuk legalább fél órát. A pörköltet leszűrjük és a húst ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk, turmixoljuk. Ehhez kevés szaftot és tejfölt adunk, hogy krémes masszát kapjunk.A palacsintákat megtöltjük ezzel a masszával, majd feltekerjük őket.Hőálló tálba tesszük a palacsintákat szépen sorban.Ezután a szaftot a liszttel besűrítjük és a palacsintákra öntjük, majd a sütőben jól átmelegítjük az egészet.

Tipp: A palacsintákat ki is ránthatjuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa) mielőtt a tepsibe helyezzük őket.